sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

INTERRAIL - PARIS

I'm back! Mulla on niin paljon ajatuksia ja kerrottavaaa että mun eiliset yrityksen tehdä random postausta fiiliksistä eivät oikein onnistuneet. Millään tavalla. Päädyin siis aloittamaan siitä kaiken alusta, meidän ensimmäisestä kohteesta Pariisista. Matka meni reittiä Pariisi-Barcelona-Genova-Pisa-Rooma-Venetsia-Zagreb-Split-Wien-Hallstatt-Karlsruhe-Berliini-Krakova-Praha. Kuulostaa paljolta (mitä se ehkä olikin) mutta muistakaahan, meidän matka kesti yhteensä 33 päivää ja suurimman osan matkustuksesta tapahtui yöjunilla. Aikaa siis riitti ja rutkasti! Kaikesta näistä selitän myöhemmin postauksien yhteydessä. Jokaisen postauksen lopussa listaan kohteen kohokohdan ja yleisen fiiliksen.

PARIISI - RANSKA 7.-9.6.2016
Pariisi on yksi lempikaupungeistani, ja tämän reissun jälkeen, kaikkien niiden kaupunkien jälkeen, Pariisi on silti ykkösenä listallani. Rakastan kaupungin rentoa tunnelmaa, kauniita taloja, ihania puistoja, kahviloita, metroa, kahvia, ihmisiä patongit kainalossa. Näin jälkeenpäin ajatellen Pariisi on aika likainen kaupunki, monissa kulmissa haiskahtaa pahalta ja roskapöntöt tulvivat. Nämä epäkohdan on kuitenkin helppoa unohtaa kun keskittää huomion ylhäällä vilkkuviin parvekkeisiin ja kukkiin. 

Matka alkoi päivälennolla Helsingistä Pariisiin, kaupungissa oltiin noin kolmen aikaan iltapäivällä. En tosissani enää muista noista päivistä kauheasti, mun matkapäiväkirja, jota olin täyttänyt ahkerasti, aivan täyteen itseasiassa, täynnä lipukkeita ja detaileja, varastettiin yöjunassa Itävallassa. Kaikki mun tiedot näistä päivistä olivat siinä kirjassa, mikä on nyt lopullisesti poissa. Mun täytyy siis yrittää muistella kaikki omasta päästä. Yritän parhaani. 


Ensimmäisenä päivänä tsekattiin Notre Dame ja käveleskeltiin vain ympäriinsä: suurin osa ajasta meni karttaa tutkiessa ja oman sijainnin ihmettelemisestä. Me eksyttin varmaankin joka kulman jälkeen. Ainakin siltä tuntui. Söin Pariisissa ensimmäisenä päivänä myös koko matkan parhaimman salaatin. Parempaa en enää muista syöneeni! Ihan kuola valuen muistelen tuota meloni-juusto-liha-salaattia, ah.



Seuraavana päivänä suunnistettiin Versailles'n palatsiin, missä tsekattiin palatsin valtava puutarha tandem-pyörällä. Jos ikinä menette puutarhaan, älä jää toljottelemaan puistoa etäältä vaan käy vuokraamassa pyörä! Puutarhan läpi pyöräileminen on upea kokemus, mitä voin suositella kyllä kaikille. Iltapäivällä etsittiin Eiffel, jonka huipulla ihasteltiin panoraamanäkymää tästä ihanasta kaupungista. Taidettiin myös pitää piknikki Parc Monceaussa. Monceau on aivan älyttömän suloinen puisto ihan keskustassa, lähellä Eiffeliä ja muita nähtävyyksiä. Puistossa oli sillä hetkellä paljon paikallisia ja jotenkin ihanan rento tunnelma. Myös riemukaari käytiin tutkailemassa, kerrankin näin sen isona omana itsenään! Viimeksi Pariisissa näin kaaresta vain pienen osan, kun osalla seurusteestani oli kiire poispäin. 


Seine on kaunis joki, ja oli jännää nähdä vielä pieni osa tulvasta. Alemmasta kuvasta huomaa miten korkealla vesi oli vielä ensimmäisenä päivänä, kävelykatu on täysin veden peitossa ja lautat näyttävät lähes uponneilta. Viimeisenä Pariisi-päivänä vesi oli jo laskenut huomattavasti ja lautatkin pääsivät lähtemään matkaan. 

Pariisissa yövyttiin (niinkuin kaikissa muissakin meidän kohteissa) hostellissa. Hostellin nimeä en voi enää millään muistaa, mutta meillä oli aamupala, vähän köyhähkö sellainen, mutta aamupala on aina aamupala! Patonkia ja hilloa, riitti mulle! Hostellista en niinkään pitänyt, vessat olivat aika ällöttävät, latauspisteitä vain yksi koko huoneessa, ja kumpikaan huonekavereista ei sanonut sanaakaan meille. Pariisilaiset itsessään ovat mun mielestä ihan ystävillisiä, kunhan osaa sanoa bonjour ja bon soir, sekä hymyillä ystävällisesti. Ranskalaiset eivät ole kuitenkaan niitä kaikkein ihanimpia, sillä harva osaa englantia ja ei-ranskaa-osaavia katsotaan kieroon. 

Pariisi ei ole reilikaupunki. Hyvä että näki ollenkaan reppureissaajia. Ruoka on kallista, kaikki on oikeastaan kallista. Ruokakauppoja on harvakseltaan, niitä täytyy oikeasti etsimällä etsiä, mikä ei ole kovinkaan ihanaa nälkäisenä. Lopulta joutuu tyytymään 18 euron salaattiannokseen... Joka ei kylläkään ollut pettymys.

Silti Pariisista jäi upeat muistot ja valtava kaipuu takaisin tuonne kytee mun sisällä kuin jokin juustoa nakertava hiiri. Pakko päästä taas joskus takaisin! 






KOHOKOHTA: Tandempyörällä ajelu Versailles'n puutarhassa. 

FIILIS: Pariisi on ihana, heleä, elävä kaupunki täynnä kauniita katuja, kulmia, rakennuksia. Kuapungin fiilis on jotain ihan erilaista kuin missään muualla Euroopassa. Todellakin yksi mun lempikaupungeista! 

6 kommenttia:

  1. Niin upeita kuvia! Vitsit kun muakin houkuttais intereilaaminen ja pariisi olis yks ehdoton "must go" paikka :D

    https://notttwice.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reilaamista voin todellakin suositella, aivan uskomaton kokemus! Pariisi on jotain käsittämättömän ihanaa, mä todella rakastan tuota kaupunkia! <3

      Poista
  2. Eikä, Pariisi on niin kaunis paikka, tekis mieli itsekin käydä! Sulla on kyllä mielenkiintoinen blogi, jään seurailemaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! <3 Pariisi on ehkä kauneimmillaan keväällä, ainakin omasta mielestä. Ja suosittelen varaamaan enemmän kuin kaksi päivää, Pariisia on mahdotonta nähdä yhden viikonlopun aikana!

      Poista
  3. Onpas upeita kuvia Pariisista <3 Sinne on joskus itsekkin päästävä! Jotenkin nyt on vain kauhea matkustuspelko, kun joka puolella tuntuu räjähtävän :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieltämättä itekin ajattelin ennen tätä matkaa näitä terrorismiuhkia sun muita. Pelolle ei sais kuitenkaan antaa valtaa, muuten terroristit on ne jotka voittaa. Ja maailmassa on niin paljon pienempiäkin hienoja paikkoja joissa voi käydä ilman terrorismipelkoa! <3

      Poista